Czym charakteryzuje się brykiet torfowy?

W przypadku kotłów na paliwo stałe istnieje wiele alternatyw dla opalania węglem kamiennym. Do wyboru są mniej i bardziej kaloryczne paliwa, które można stosować zarówno w starszych typach pieców, jak i tych najnowszej generacji. Zważywszy na fakt, iż za dosłownie parę lat wszystkie kotły opałowe nie będą mogły być niższej niż 5. klasy dobrze jest poznać już teraz paliwa o niskiej emisji spalin, w 100% ekologiczne, takie jak brykiet torfowy?

Czym jest brykiet drzewny?

Brykiet to potoczna nazwa, która pokoleniu 40+ i osobom jeszcze starszym kojarzy się z kostkami sprasowanego węgla brunatnego, palenie brykietem z węgla brunatnego jest od 1 lipca 2018 roku zakazane. Dawne prostopadłościany zastąpiły alternatywne kostki tzw. brykietu drzewnego. Istnieje kilka rodzajów brykietu. Wyróżnia się brykiety drzewne i torfowe, ale nie tylko. Do tych pierwszych zalicza się kostki typu RUF, Pini Kay, walec, walec z dziurą czy ligninę. Do pozostałych typów brykietów zalicza się te wykonane ze słomy czy lnu, bądź tych produkowanych z drobnoziarnistych surowców jak rudy manganu, antracytu, koksu, węgla, boksytu, korundu, pyłu czy żużlu.

Dlaczego warto palić brykietem?

Brykiet zaliczany jest do paliw ekologicznych o wysokiej kaloryczności, zwłaszcza te pochodzące z drzew liściastych. Atrakcyjna jest też ich cena, a kompaktowy kształt i rozmiar ułatwia składowanie i użytkowanie.  Brykiet torfowy  to jeden z najlepszych zamienników nie tylko węgla, ale również drewna. Zwykle ma kaloryczność rzędu 16-18 MJ/kg, co stanowi aż 80% wartości opałowej dobrej klasy węgla, a do tego wilgotność na poziomie 13,8%, zawartość popiołu 9% a siarki 0,2%. Podczas spalania pozwala na trzykrotnie wyższe odczuwanie ciepła w porównaniu z drzewem.

Zaletą brykietu z torfu jest jego niska emisyjność dymu, można go z powodzeniem używać nie tylko w domu, ale również w przemysłowych kotłowniach. Po spaleniu nie pozostawia on sadzy w komorach, a ponadto można go swobodnie mieszać również z pelletem czy węglem.