Jak palić w piecu? Podpowiedzi, dzięki którym zaoszczędzisz

W ostatnich latach coraz więcej użytkowników pieców i kominków ma świadomość tego, że paląc w nich prawidłowo, oszczędzają rocznie spore kwoty. Poznanie kilku zasad palenia w piecu i stosowanie się do nich na co dzień ma też niebagatelny wpływ na ochronę środowiska – to właśnie właściciele starszych domów jednorodzinnych w dużej mierze przyczyniają się do zanieczyszczenia powietrza w sezonie grzewczym. W dzisiejszym wpisie podpowiemy, jak należy palić w piecu, by pozytywnie odczuł to Twój portfel i Matka Natura.


Jakość opału


Niezwykle ważna jest jakość samego opału. Wiele osób przy zakupie kieruje się tylko jego ceną. To ogromny błąd! Niskiej jakości opał nie dostarcza tyle ciepła, ile potrzebujesz – musisz więc zużyć go więcej, by osiągnąć w domu taką temperaturę, jak chcesz. W efekcie zużywasz o wiele więcej taniego opału, niż wydałbyś na ten dobrej jakości. Oszczędność jest więc złudna. Pamiętaj też, że opał powinien być dobrany do kotła. W przeciwnym wypadku może on pracować nieefektywnie.


Rozpalanie od góry


Większość osób rozpalając kominek, układa najpierw podpałkę, na niej – mniejsze drewno, a na końcu większy opał. Podobnie palą w piecu: najpierw układają podpałkę, na niej drewno, a dopiero potem węgiel (lub inny opał). Rozpalanie w ten sposób generuje dużo dymu, a z dymem ucieka około 30% opału. Najprościej mówiąc, to pieniądze, które osoba rozpalająca piec wyrzuca w przysłowiowe błoto.


Aby oszczędzać, warto dowiedzieć się jak najwięcej o rozpalaniu od góry. W tym przypadku węgiel układa się na dole pieca, na węglu kładzie suche drewno, a na wierzchu – podpałkę. Ogień będzie „schodził w dół” opału, nie generując ogromnych ilości dymu. Dorzucając opał, należy to robić „od boku” żarzących się resztek. Chociaż wydaje się to drobną zmianą nawyków, przynosi spektakularne efekty.


Stan komina


Przed rozpoczęciem sezonu grzewczego warto też upewnić się, że domowy komin pozostaje drożny. Sprawnie działający komin odpowiada za to, by proces spalania przebiegał prawidłowo. Co roku należy zlecać jego przegląd z jeszcze jednego powodu: bezpieczeństwa. Niedrożny, brudny komin może spowodować pożar.

Wróć